събота, 4 май 2024 г.

Български филм с Мария Бакалова влиза в селекцията на фестивала в Кан

Първата българска актриса, номинирана за „Оскар“, Мария Бакалова прави заявка за силно присъствие и на европейската сцена. Продукция с нейно участие е селектирана за втората по важност конкурсна програма на фестивала в Кан – „Особен поглед“. Още по-добрата новина е, че Мария попада там с български филм – „Сестри“ на Мина Милева и Весела Казакова. Режисьорският тандем вече има успехи на по-малки фестивали с игралния си дебют „Котка в стената“, а преди това е известен с три дръзки документални продукции, заради които Милева и Казакова си навлязоха прозвището „демоничното дуо“. Филмът „Сестри“ е българо-френска копродукция и е подкрепен от Националния филмов център. Бакалова се снима в него паралелно с „Борат“, а в актьорския състав са още Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова, Диана Спасова, Биляна Казакова и др. Според дуото в основата на новия им филм стоят действителни събития от семейната история на Казакова. Той разказва за няколко жени, обединени от обща травма. Лентата с англоезичното заглавие „Women do cry“ разглежда проблемите на идентификацията и насилието.

Днес най-големият кинофестивал в Европа обяви своята селекция за 74-тото издание, което ще се проведе от 6 до 17 юли т.г. 2020 беше нулева за Кан (за пръв път от 1968-а насам) заради пандемията, но през нея отново имаше избран български филм – „Февруари“ на Камен Калев. Българското кино дълго отсъстваше от официалните програми на Кан, като последният ни представител в „Особен поглед“ бе „Време разделно“ през 1988 г. Едва през 2017 „Посоки“ на Стефан Командарев успя да се промъкне в селекцията.

Днес творческият директор Тиери Фремо обяви 24-те заглавия, които ще се борят за „Златна палма“. Сред тях са дългоочаквания „Френският диспечер“ на Уес Андерсън (премиерата му беше отложена с цяла година заради Кан), провокативният „Бенедета“ на Пол Верховен, както и новите филми на двама предишни носители на „Златна палма“ – „Париж, 13-и район“ на Жак Одиар и „Мемориа“ на Апитчапонг Верасетакул.

Откриването ще е с мюзикъла „Анет“ на Лео Каракс, в който главните роли изпълняват Адам Драйвър и Марион Котияр. Сред претендентите за „Златна палма“ са още ленти на Шон Пен, Асгар Фархади, Франсоа Озон, Илдико Енеди, Нани Морети, Кирил Серебренников. В селекцията има рекорден брой филми, режисирани от жени, а кой е най-достоен за „палмата“ ще реши жури с председател Спайк Лий.

Обичайното време за провеждане на фестивала е в средата на май, но заради пандемичните ограничения разгарът на лятото бе определен като по-подходящ. Тазгодишната почетна „Златна палма“ ще получи американската актриса Джоди Фостър. На церемонията по откриването ще й бъде връчено престижното отличие, чиито досегашни носители са Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Маноел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Аньес Варда и Ален Делон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html