Начало СПОРТ 300 гимнастички от 37 държави идват на европейското по гимнастика във Варна

300 гимнастички от 37 държави идват на европейското по гимнастика във Варна

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика и заместник-председател на БФХГ Мария Петрова сподели очакванията си за представянето на нашите момичета на първенството във Варна. За първи път страната ни е домакин на подобен шампионат от 9 до 13 юни. „Да играеш пред родна публика дава един положителен тласък на гимнастичките – както на тях, така и на нас. Напрежение има, защото искаш да покажеш най-доброто от себе си и да направиш българите щастливи и горди чрез твоите успехи. Надявам се да се справим добре, нашите гимнастички да играят по най-добрият възможен начин и, естествено, да вземем заветните медали”, каза пред Нова телевизия Петрова.

„Отстрани изглежда много лесно, а истината е, че в днешно време конкуренцията е страховита. Художествената гимнастика се разви много и стана много динамичен спорт. Трудно е в днешно време да задържиш вниманието на момичетата в залата особено, когато влязат във възраст жени, но пък ние всички сме един много добър екип. Наричат ни вечно лудите, които говорят за спорта и все искат нещо повече да постигнат. Трудно е, а и изискванията на българската публика, която е свикнала с успехите на българския спорт, трудно се задоволяват, но съм щастлива, че успяваме да ги зарадваме”, допълни Мария.

Предписанията за 50% публика дава възможност на българските и чуждестранни фенове да се насладят на най-добрите съчетания в света. За първенството ще бъдат осигурени единадесет терена (килима).

300 гимнастички от 37 държави, 86 индивидуални гимнастички, 20 ансамбъла жени и 18 ансамбъла девойки. „Интересното тук е, че това е европейско първенство, последна стъпка, квалификация за олимпиадата. Ще бъде изключително напрегнато и оспорвано, тъй като само една индивидуална гимнастичка, може да се класира, и един ансамбъл. Нашите вече са класирани, но борбата между останалите ще е сериозна”, разясни амбициите на всички представители Мария Петрова.

Двете ни златни момичета Боряна Калейн и Катрин Тасева ще се сблъскат за медалите с конкурентки като сестри Аверини и Лала Крамаренко от Русия, Линой Аршам последната европейска шампионка от Израел, най-добрите състезателки от Беларус. „Когато има конкуренция и успееш да победиш конкуренцията, тогава е най-сладко”, обобщи Петрова.