събота, 4 май 2024 г.

Като по сигнал и кабинетът се включи в протестния марш днес срещу прокуратурата

Институциите са на път да влязат в открита война заради действията на прокуратурата. За това предупреди говорителят на правителството Антон Кутев.

Повод за изявлението му е прокурорската акция в МВР от вторник вечерта. Тогава започнаха претърсвания на кабинети на служители, за да проверяват скандала с подслушването на политици, обявено преди седмица от ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

По-конкретно, един от тях – Ангел Палалезов, бе обвинен по подозрение, че участва в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

МВР шефът Бойко Рашков  заподозря, че това е опит да бъдат сплашени служителите. Той обясни, че прокурори и следователи ги привикват за разпити в Националната следствена служба. Досега от държавното обвинение не са казвали нищо за тези разпити.

„Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт“, заяви Кутев.

Той заяви, че дни след назначаването им на разпит са били извикани новият шеф на ГДБОП Калин Янков, на ДАНС Пламен Тончев и на агенция ДАТО, която прилага СРС-тата.

„Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България“, заяви Кутев и се извини, че няма да отговаря на въпроси на медиите

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ в главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група, съобщи Специализираната прокуратура. По информация на Нова тв той е бил разследван от месеци заради контактите си с бизнесмена, колекционер, а вече и политически лидер Васил Божков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html