събота, 4 май 2024 г.

Зъбите на мекотело съдържат магнитен минерал, невиждан в биологията

 

 

Твърдите, магнитни зъби на червено-кафяво мекотело, наречено the wandering meatloaf (скитаща месна питка), притежават рядък минерал, виждан по-рано само в скалите. Минералът помага на това мекотело – гигантския тихоокеански хитон (Cryptochiton stelleri) за паша по скалисти брегове, съобщават изследователите от Proceedings of the National Academy of Sciences.

Мекотелите (Mollusca) са огромен тип безгръбначни трипластови животни,  които отстъпват само на членестоногите по разнообразие и численост на видовете. Според някои оценки  различните видове са около 200 хиляди.

Този вид е най-големият хитон в света, достигащ до около 35 сантиметра дължина. Снабден с няколко десетки редици зъби върху тънък, гъвкав, подобен на език придатък, наречен радула, който използват за изстъргване на водорасли от скали. Тези зъби са покрити с магнетит, най-твърдият познат биоминерал до момента: той е три пъти по-твърд от човешкия емайл и черупките на мекотелите.

Учени са анализирали тези зъби с помощта на високоенергийни рентгенови лъчи и откриват, че разстоянието между зъбите и плътта съдържа наночастици от минерал, съдържащ желязо, невиждана досега в тялото на жив организъм.

Тези наночастици помагат на основите на зъбите да свързват твърдите и меките части на мекотелото.

Сега, след това научно откритие учените ще търсят минарала сантабарбараит в други организми – насекоми и бактерии, които усещат магнитните полета.

Микроскопско изображение на хитонни зъби

Зъбите на езикообразния орган на C. stelleri, забелязани отблизо в това изображение на сканиращ електронен микроскоп, помагат на мекотелите да остъргват водораслите от скалите.

 

ScianceNews

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html