Начало СПОРТ Българин стана световен шампион по вдигане на тежести

Българин стана световен шампион по вдигане на тежести

Христо Христо спечели златo на световното първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст. Така той донесе втори медал за България на шампионата в Узбекистан.

С 403 кг Христов грабна титлата в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на кат. до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186, но в третия си опит закова над главата си 187 кг. Това му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи, за да поведе във временното класиране. В изтласкването обаче с 211 кг българинът се справи с конкуренцията още в първия си опит. Титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг. С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът е за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

Варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, тогава само един килограм не му стигна за златото.

Той грабна титлата при 20-годишните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

По рано днес Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. до 102 кг.