понеделник, 29 април 2024 г.

Още 4 финала за гимнастиците ни на Световната купа във Варна (обновена)

Още 4 финала ще има България на Световната купа по спортна гимнастика във варненския Дворец на културата и спорта. Йордан Александров затвърди доброто представяне на националния отбор, след като се класира сред осемте най-добри на успоредка и висилка. Българският гимнастик заслужи 13,800 на успоредка, което е седми резултат. На висилка нашият състезател отново е седми – 13,600. По-рано Димитър Димитров влезе със седми резултат на финала на прескок. В четвъртък той си осигури участие и сред осемте най-добри на земя, където също е седми. Варна донесе късмет и на ветерана Мариян Драгулеску. 40-годишният румънец, носител на осем световни титли, също ще участва във финала на прескок, той се класира с шеста оценка. Първи е представителят на Азербайджан – Иван Тихонов.

45-годишната жива легенда на спорта Оксана Чусовитина също се класира сред най-добрите. Узбекистанката заслужи трети резултат в квалификациите на прескок – 13,650. Най-добрите осем състезателки ще се състезават за медалите утре. С първа оценка във финала влиза Колин Девияр (Фр) с 14,175, втора е Уляна Перебиносова (Рус) – 13,900. На земя българката Виктория Чакова е 17-а с 11.650 точки, а първа в квалификациите е русинята Уляна Перебиносова – 13.150 точки. На смесена успоредка първа е Ирина Комнова (Русия) с 14.450 точки, Валентина Рашкова (България) се нареди 23-а с 11.000 точки, а Чакова е 25-а с 10.250 точки. България ще има финалистка при жените – Елизабет Николова на греда, която получава „уайлд кард“ като представителка на домакините.

„26 държави участват, много сериозна конкуренция имаме. Във финалите всеки един има шанс за медал. Очакваме да се справим добре като домакини“, сподели генералният секретар на Българската федерация по спортна гимнастика Йордан Йовчев в първия ден от Световната купа във Варна. „Чусовитина е феномен като цяло в спорта, пък в нашия изключително тежък и травматичен спорт да оцелееш толкова години, е нещо велико“, добави още Йовчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html