вторник, 30 април 2024 г.

Лавров: Важно е ситуацията да бъде оценена на трезва глава

Руските власти призоваха за трезва оценка на инцидента със самолета на Ryanair и ареста на беларуския опозиционер Роман Протасевич.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков някои настояват за санкции, а други твърдят, че всичко от „а“ до „я“ отговаря на международните авиационни правила и норми.

„В дадения случай има много противоречиви изявления и ние не бихме искали да участваме в тази надпревара – прибързано да осъждаме или подкрепяме някого“, посочи той.

За трезва оценка на случилото се призова и руският министър на външните работи Сергей Лавров:

„Важно е ситуацията да бъде оценена на трезва глава. Още повече, подчертавам още веднъж, беларуските власти изразиха готовност да предоставят цялата необходима информация“.

Сергей Лавров припомни други случаи на принудително приземяване на самолети от близкото минало:

„През 2013 г. по настояване на Съединените щати Австрия приземи принудително самолета на боливийския президент без каквито и да било последващи извинения. През 2016 г. самолет на беларуските авиолинии беше принудително приземен в Киев, защото Службата за сигурност на Украйна се интересуваше от намиращ се на борда арменски гражданин“.

Лавров увери, че руското посолство в Минск вече е поискало консулски достъп до задържаната заедно с Роман Протасевич руска гражданка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html