събота, 4 май 2024 г.

Социалдемократът Георги Анастасов: Румен Петков ни излъга, преди да се коалира с БСП

 

Георги Анастасов е бивш председател на партия „Български социалдемократи“, наследничка на партията на д-р Петър Дертлиев от 2002 до 2016 г. Години наред е бил коалиционен партньор с БСП в „Коалиция за България”, когато председатели на БСП бяха Георги Първанов, Сергей Станишев и Михаил Миков. Бил е депутат от  39, 40, 41, 42 и 43-то НС.

Интервю на Тодор ТОКИН

– Как ви изглежда голямата лява коалиция на Корнелия Нинова, г-н Анастасов?

– Разведеното семейство се събра. Събраха се тези, които напуснаха БСП и сега се връщат. Този театър го играха навремето с Кръстьо Петков и Николай Камов. Сега се играе от Румен Петков и Георги Кадиев, само и само да реализират я себе си, я някой мнооого близък човек като депутат. Без българските социалдемократи, членове на Социнтерна от 128 години и със 130-годишна история, и без земеделците от „Александър Стамболийски” коалиция няма. А тези, които са вътре сега, няма да донесат никакъв плюс, най-много да е близък до нулата. АБВ получи 0.4 на сто на 4 април, но това се дължи на доцент Мангъров – за него гласуваха антиваксърите.

– Идеята за обединение е стара.

– Първоначалната идея за „Коалиция за България“ беше на Първанов, но първо се подписа договор между социалдемократите и социалистите на 20 декември 2000 г. и така се сложи край на стогодишната война в лявото пространство. После се направи „Нова левица” и чак през януари 2001 г. – „Коалиция за България”. Но там имаше друг замисъл – в нея имаше не само партии, произлезли от БСП като тези на Кръстьо Петков и Николай Камов, но и партии като нас и земеделците, които не произхождат от БСП и имат стогодишна история. И имаме какво да дадем – международно признание, авторитети, структури. И вместо да правим две писти, както предлагаше д-р Петър Дертлиев, решихме да играем на една.

– Сега май дойде времето да реализирате идеята на д-р Дертлиев?

– Дойде времето да се направи една нова, истинска лявоцентристка писта, която да събере всички социалдемократи, социалисти на свободна практика, земеделци, патриоти с лява ориентация, непроизхождащи от БСП.

– Какво пришпори създаването на т.нар. голяма лява коалиция – връщането на Жан Виденов в политиката или страхът на Корнелия Нинова, че пак ще отиде на трето място на 11 юли?

– Както винаги, в момента, в който тръгнем да правим новата писта, веднага се взимат съответните мерки. Ние водихме разговори една седмица преди обявяването на голямата коалиция за новата писта и изведнъж се оказа, че тези, с които трябваше да я правим, са водили разговори с БСП преди още да разговарят с нас. Страхът от социалдемократическа писта е голям. Защото тогава хората ще разберат, че имат истинска алтернатива. Неокомунистите ще си гласуват за Жан Виденов, левоцентристите и социалдемократите – за новата писта.

– А с кои водихте разговори за нова писта и ви измамиха?

– С лидера на АБВ Румен Петков. И накрая отношението му бе такова, че да не се направи новата писта. Жалко е, че не послуша президента Първанов, който каза, че ляво обединение ще има, когато се съберат заедно социалисти, земеделци и социалдемократи. А в момента се събират само социалисти и бивши социалисти. Някои от тях са се нарекли социалдемократи само защото са напуснали БСП. Но те не са истинските, истинските са тези, които са признати от Социнтерна. Точка.

– Да обобщим – излиза, че БСП се е коалирала със себе си?

– Точно така, събират това, което беше напуснало.

– Как така Румен Петков и Георги Първанов се навиха на тази голяма лява коалиция, при положение че бяха изключени от БСП?

– Няма да коментирам президента Първанов. Но Румен Петков открай време напираше да се върне в БСП, за да реализира поне един свой човек в парламента. Със сигурност това условие го има в подписаното споразумение с Корнелия Нинова. Но за бъдещето на България е важно да се счупи монополът на БСП в лявото пространство.

– Тази голяма коалиция отново ще се нарича „БСП за България”, АБВ и партията на Кадиев въобще не се споменават… Полегнаха ли те на БСП?

– Тези партии приключиха, ще си станат част от БСП. Българските социалдемократи също са за България, както и българските земеделци от „Александър Стамболийски”. Но ние не искаме да бъдем под шапката на БСП, това не е коалиция. В коалицията всички трябва да са равнопоставени, а не да бъдат под имперския жезел на Корнелия Нинова.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html