сряда, 1 май 2024 г.

Конституционният съд ще разгледа сигнала на ГЕРБ за промените в Изборния кодекс

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 66 народни представители от разпуснатия парламент. Те атакуваха промените в Изборния кодекс.

В началото на месеца депутати от ГЕРБ атакуваха част от текстовете и се мотивираха, че са приети за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица, обяви тогава председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Депутатите атакуваха разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори.

За предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори секциите в чужбина ще бъдат рекорден брой, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допълни, че освен това тепърва ще се приемат още заявки за секции, което според него ще осигури нормално гласуване извън страната – без да се пътува стотици километри и без хората да се редят на дълги опашки, каквато бе ситуацията през април. Тогава имаше и ограничения за броя секции в чужбина.

В близките дни предстои да се вземе решение дали за допълнителните машини, които се налага да се доставят за изборите, ще бъде обявена нова обществена поръчка и доставката  отново ще бъде от страна на „Сиела Норма“, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова.

За предстоящите частични местни избори и за секциите в чужбина общо ще трябва още около 1000 машини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html