Начало КУЛТУРА Музеят „Орсе“ в Париж отваря отново врати

Музеят „Орсе“ в Париж отваря отново врати

Музеят „Орсе“ в Париж се готви отново да приема посетители от утре, след като шест месеца беше затворен заради пандемията от Ковид-19, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Работници закачват отново безценните картини по стените, които бяха свалени, за да не бъдат изложени на прах и светлина, докато нямаше посетители.

„Отворихме касите за билети преди няколко дена и изглежда публиката наистина иска да се върне. Толкова по-добре, защото посетителите ни липсваха – каза директорът Лоранс де Кар. – Мисията ни е да посрещаме публика и да й предлагаме по възможно най-добрия начин пряк контакт с произведенията на изкуството след всичките тези месеци на компютри и екрани“.

Френското правителство затвори музеите и други културни институции в края на октомври, за да ограничи разпространението на Ковид-19. Сега те получиха разрешение да отворят, но в сила остават някои ограничения. Обикновено музеят „Орсе“ приема около 15 000 посетители дневно, но засега броят им ще бъде ограничен до 5000, за да се спазва безопасна дистанция.