Начало НА ФОКУС Китайският комунизъм кацна на Марс

Китайският комунизъм кацна на Марс

Китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа.

Модулът за кацане на космическия апарат „Тянвън-1“ кацна на Червената планета рано тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“.

Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват световните агенции. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Сега, когато осъществи първото си кацане на Марс, новата космическа сила иска да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

През 70-те години Съветският съюз осъществява успешно кацане, но в крайна сметка губи връзка с космическата си сонда.

Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави представителите на аерокосмическия отрасъл на Китай за успешното кацане на „Тянвън-1“ на Марс.

„На стогодишнината на Китайската комунистическа партия мисията „Тянвън-1″ успешно кацна на Марс, от името на ЦК на ККП, Държавния съвет и Централния военен съвет на Китай горещо ви поздравявам“, се казва в телеграмата, цитати от която привежда агенция Синхуа.

Държавният глава отбелязва, че успешното кацане на апарата на Червената планета е ознаменувало нов етап в китайските междупланетни изследвания.

Си, който освен държавен глава едновременно с това е и ръководител на партията, изрази увереност, че представителите на аерокосмическия отрасъл ще продължат усърдната си работа в областта на изследването на космоса и ще допринесат още за развитието на човечеството.