Начало АКЦЕНТИ Корнелия Нинова връща мандата за съставяне на кабинет?

Корнелия Нинова връща мандата за съставяне на кабинет?

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще връчи на партията на 5 май. Очаква се председателят на партията Корнелия Нинова да свика в следващите часове заседание на Националния съвет, на което да се обсъдят шансовете на третата политическа сила да предложи кабинет и дали той може да подкрепен в Народното събрание. Според източници от „Позитано“ преобладаващото настроение в ръководството на столетницата е мандатът да бъде върнат, макар и не веднага. „Едва ли някоя от останалите партии в парламента ще ни подкрепи, по-добре е веднага да върнем мандата и да вървим към предсрочни избори“, заяви за anteni.bg човек от Изпълнителното бюро на БСП.

Корнелия Нинова ще настоява БСП да опита да състави кабинет, но този път ще се съобрази с позицията на Националния съвет и ако той е против, тя ще върне мандата на президента. Ако това стане факт, държавният глава ще обяви разпускането на Народното събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви предсрочни избори. Те ще трябва да се състоят в началото на август, ако се спази тримесечният срок.

Първите две политически сили в Народното събрание вече върнаха мандатите си. ГЕРБ направи това след няколкодневни опити да се договори с останалите партии. Те обаче отказаха дори да седнат на масата на преговорите и така принудиха номинирания за премиер Даниел Митев да върне мандата. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов дори не си направи труда да предложи преговори за съставяне на кабинет, а направо се отказа.