понеделник, 29 април 2024 г.

Мая Манолова сътвори истински цирк в „Булгартрансгаз“

Коментар №2 на седмицата: Мая Манолова и битката срещу задкулисието

„Дошли сме да проверим как са похарчени 3 млрд. лева на българския народ“, заяви депутатът от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова на изненаданото ръководство на държавното дружество „Булгартрансгаз“. Петима членове на оглавяваната от нея парламентарна Комисия по ревизията се появиха в сградата на дружеството, за да поискат лично документи за строителството на газопровода „Балкански поток“, който служи за транзит на руски природен газ през България, без да оставя никакви количества газ за българско потребление. Акцията им била предизвикана от уклончивия отговор на дружеството, че не може да предостави документите в електронен вид и в искания срок, защото са много, а и имало проблем със скенера.

Петимата народни представители бяха от „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП. Поканената представителка на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева не се появи, защото трябвало да пътува за Пловдив. Задачата на тази нова временна комисия е да установи как са изразходвани средства от Министерския съвет, оглавяван от Бойко Борисов.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов отсъстваше, защото по думите на негови служители бил на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това не отказа от проверката народните представители, които заявиха, че имат търпение да го изчакат. По своя инициатива те излъчваха на живо във Фейсбук какво става в заседателната зала, където бяха настанени. Компания им правеше един от юристите на дружеството. Манолова не спираше да се удивлява, че е възможно “Булгартрансгаз” да няма скенер. “Аз съм юрист, не отговарям за скенерите”, отби атаката служителят на фирмата. Половин час по-късно шефът на „Булгартрансгаз“ пристигна в компанията на министъра. Теменужка Петкова лично пое отбраната на правителството, като първо направи забележка на Мая Манолова да не нарича газопровода „Турски поток“ (каквото е международното му название), а „Балкански поток“, защото е „100% български“. „Три милиарда на българския народ“, съгласи се Мая Манолова. След това министърът обърна внимание, че става дума за обект със стратегическо значение и затова неговата документация представлява държавна тайна. Владимир Малинов добави, че съдържа и чувствителна търговска информация. Депутатите репликираха, че по закон имат право на достъп до такава информация, за да извършат проверката. „Ние знаем, че са похарчени 3 млрд. лв., но не знаем дали са вложени по предназначение“, каза един от тях и разгневи домакините. Петкова направо изригна: „Правите пиар с това излъчване. Това е обект от стратегическо значение и нямате право да излъчвате”. ”Не мога да повярвам, че в XXI век вашите документи са на хартия, а не в електронен вид”, продължи да се диви Манолова. ”Вие в лъжа ли ме обвинявате?”, обиди се Малинов. Петкова на няколко пъти се позова на държавната тайна в забавянето на документите. После реши да прати депутатите на сайта на Агенцията за обществени поръчки, където всичко било качено. Те обаче не отстъпиха. Накрая шефът на дружеството Малинов изтъкна обективна пречка: „Това са 700-800 хиляди страници документи. Не можем физически да ги сканираме до срока 26 април, който ни давате“.
“Ако не е 26, нека да е 27”, отвърна Манолова.
“И на 27 няма да стане”, отсече Петкова. От този момент разговорът загрубя. Вие свикнахте с комфорта на предишното Народно събрание,” каза Мая Манолова. “Вие сте свикнали с комфорта на улицата, отвърна Теменужка Петкова и продължи – Това ми прилича на фарс, на някакъв цирк.”

“Защо се държите като гузни?,” запита Манолова и настоя служителите на „Булгартрансгаз“, които по думите на шефа им са 1132-ма, да се потрудят в събота и неделя, както обича да прави премиерът в оставка Бойко Борисов, и да предоставят информацията в понеделник. Министър Петкова реагира, че нямат причина да крият нищо, защото всичко по сделката за газопровода било прозрачно и можело да се намери на сайта на „Булгартрансгаз“. В крайна сметка се стигна до споразумение ръководството да отговори писмено на коя дата може да предостави исканата информация в електронен вид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html