Начало БЪЛГАРИЯ Командоси арестуваха лудия стрелец от Манастирище след кървава драма

Командоси арестуваха лудия стрелец от Манастирище след кървава драма

Лудият стрелец от врачанското село Манастирище, който стреля по колата на свой съсед и той почина на път за болницата, е арестуван, съобщи бТВ. Снощи психичноболният убиец се барикадирал се в дома си след кървавата драма. Той бе обезвреден от спецсилите на полицията след двучасова операция. В ранния следобед мъжът стреля по преминаващ покрай дома му автомобил, в който били двама братя. Улучен е 33-годишният водач зад волана. След стрелбата колата изминава още триста метра и се удря в кофа за боклук, а жертвата издъхва на път за болницата.

„Шофьор е бил малкият ми син, който почина, застрелял го е в сърцето, ние тук чухме пет изстрела, стъклата на колата са счупени, хората се събрали, големият син излезна и вика: „Застреляха брат ми“, разказа Рени Тончева – майката на жертвата. „От три дни този човек ни следеше, като минавахме покрай тях, явно правеше някакви планове и днес ги изпълни“, каза Павлин Кънев, роднина на жертвата.

„По отношение на съпротивата чрез прилагане на тактическа хитрост от страна на командосите от СОБТ – лицето не е успяло да окаже съпротива, дали е имал намерение, само той си знае“, обясни гл. комисар Георги Гайков, СОБТ.

Хората от селото сигнализирали многократно, че съседът им е опасен. Организирали и подписка, но без успех. „От 2007 г. е диагностициран, многократно е бил настаняван в специализирани заведения, последно е бил настаняван 2020 г., тогава е пуснат оттам, сами вие казахте, че законът за такива е такъв – ние не може да осъществим наказателна отговорност“, заяви Ивайло Иванов, гл. секретар на МВР.

Оръжието на убийството е боен пистолет, незаконно притежаван. В дома на задържания са открити и боеприпаси. Убиецът е на 45 години. Той има сериозно психично заболяване, съобщава Нова телевизия. Съседи са опитали да осигурят бърза помощ на пострадалия и да го закарат в Козлодуй, но по пътя за болницата той е починал. Мъжът още миналата година е бил настанен в психиатрично отделение, но след това е бил пуснат. Според местни той по принцип е бил агресивен. Те не знаят обаче откъде се е сдобил с пистолета. Главният секретар на МВР поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и  възможността тя да стане потенциален заложник.