сряда, 1 май 2024 г.

Тази година с върбови клонки и влизане в храмовете по Цветница и Великден (обновена)

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи за нови зелени коридори по празниците.

Трите най-големи болници – „Пирогов“, ВМА и Александровска информираха, че отварят отново зелени коридори за ваксинация по време на празниците от 30 април до 9 май.

В Александровска болница ваксинационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа , с изключение на 3 май, понеделник. Във ВМА ще поставят две от ваксините – на „Астра Зенека“ и на „Пфайзер“. Зелените коридори в „Пирогов“ ще работят във всеки от дните от 8.30 до 17.30 ч.

От утре ще бъде разрешено присъствено обучение в езикови школи и образователни центрове при физическа дистанция най-малко метър и половина, с маски и дезинфекция на всеки час, обяви на брифинг по-късно здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той обяви и какви са препоръките на здравните власти за Цветница и Великден. В църквите за двата християнски празника ще се влиза при спазване на отстояние и ползване на лични предпазни средства и при избягване на струпването на много хора, обособяване на отделни входно-изходни коридори.

Препоръчва се също вярващите да не докосват и целуват иконите. Върбовите клонки на Цветница ще се раздават извън храмовете, а полицията ще осигурява обществения ред, каза още министър Ангелов. Във връзка с туристическия сезон от 1 май в страната ще се влиза с ваксинационен сертификат, отрицателен PCR и антигенен тест и документ за преболедуване на Ковид 19, но той трябва да е валиден не по-рано от 6 месеца преди датата за влизане в България.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html