Начало АКЦЕНТИ Европа се отказва от векторните ваксини?

Европа се отказва от векторните ваксини?

Европейският съюз няма да използва възможността да поръча още 300 милиона дози от ваксините на „Астра Зенека“ и „Янсен“, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на високопоставен служител на ЕС. След седмица пауза в сряда няколко страни обявиха, че са готови да започнат инжектирането с еднократната ваксина на J&J и да ускорят кампанията, след като лекарственият регулатор на съюза я подкрепи с предупреждение да се внимава след няколко изключително редки случая на кръвни съсиреци в САЩ (сред 8 милиона поставени дози).

Само че производителят на четвъртата одобрена ваксина за ЕС предупреди за проблеми с доставките в началото и до сряда в 30-те държави от Европейската икономическа зона бяха пристигнали едва 320 000 дози (две трети от тях – в Нидерландия и Полша). В следващите 9 седмици броят им би трябвало да достигне 55 милиона дози и от J&J засега не казват кога и дали ще достави обещаното.

Заводът в американския град Балтимор, на който се разчиташе да увеличи производството, се оказа в сряда с много проблеми, включително санитарни и процедурни. Експерти предполагат, че за отстраняването им ще са необходими месеци. Работи предприятието в Лейден, Нидерландия, но вчера от „Янсен“ заявиха за пореден път, че продължават да работят по изграждането на глобална верига за доставки, в която 10 обекта ще бъдат включени в производството на ваксина.