вторник, 30 април 2024 г.

И Вашингтон си връща посланика от Москва

Посланик Джон Съливан на аудиенция при президента Путин. Снимка: посолство на САЩ в Москва

Посланикът в Москва Джон Съливан заяви във вторник, че ще пътува до САЩ тази седмица за консултации, четири дни след като Кремъл предложи Вашингтон да го привика на фона на дипломатическата криза между двете страни. Русия прибра собствения си посланик във Вашингтон миналия месец, след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята руския му колега Владимир Путин за „убиец“, а двете страни наложиха нови санкции една срещу друга миналата седмица, предаде Ройтерс.

„Смятам, че е важно за мен да говоря директно с новите си колеги от администрацията на Байдън във Вашингтон за текущото състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия“, каза Съливан в изявление на уебсайта на посолството на САЩ в Москва. Но той добавя, че ще се върне в Русия през следващите седмици „преди всяка среща между президентите Байдън и Путин“.

Въпреки тежкото състояние на отношенията Кремъл не изключи предложението на Байдън за среща на върха между двамата лидери в Европа. Путин също ще изнесе реч в четвъртък на онлайн срещата на върха по климата, организирана от Байдън. Миналия четвъртък Вашингтон наложи нови санкции на Русия за предполагаема злонамерена дейност, киберхакерство и тормоз в съседна Украйна. Той също така предупреди Русия за „последици“, ако Алексей Навални умре в затвора. Москва отвърна със санкции срещу САЩ и отхвърли намесата във вътрешните й работи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html