сряда, 1 май 2024 г.

Захариева с остър тон към Русия за шпионските скандали

Ние искаме да развиваме нормални отношения с Русия, но очакваме същото и от тях. В същото време страната ни е солидарна с Чехия, на която се наложи да експулсира 18 служители в руското посолство в Прага, за които има основания да се смята, че са участвали в шпионски и дори подривни действия срещу Чехия.

„Изразяваме солидарност с Чехия. Това е поредният случай. В последните 3 дни няколко държави имаха такива случаи. В случая става дума за 18 руски дипломати, които са обявени за персона нон грата в Чехия. Очакваме днес да ни дадат по-детайлна информация. Става въпрос за основателни съмнения за атентат или саботаж в една от компаниите им за производство на амуниции. Нашето посолство ни информира, че се работи по няколко версии, една от които е, че един от взривовете е бил предназначен за български оръжеен търговец – Емилиян Гебрев. Работи се и по версия за доставка на оръжие в Сирия. Те обявиха, че ще направят опит да разсекретят доклада на техните служби“, разкри в интервю за БНТ вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

„Не е тайна, че 8 случая имахме в България за година и половина. Очевидно руските служби имат сериозен интерес във всички държави членки на ЕС, но и извън него. Става въпрос за не само за търсене и събиране на информация, която е защитена по закон, но и извършване на саботажи, довело до цивилни жертви“, посочи Захариева.

Тя уточни, че очаква реципрочност по българския случай с Русия. „В случая с Чехия се реагира много бързо. 20 дипломати на Чешкото посолство в Москва до края на днешния ден трябва да напуснат страната. Не говорим само за събирането на информация. Искаме да развиваме нормални отношения в Русия, но очакваме и същото от тях. Има сериозно напрежение от края на март по границата на Украйна. Става въпрос за две области в Украйна, които де факто не са под контрол на украинската държава. Започва струпване на техника. Няколко пъти е правен опит за организиране на съвети на нашите представители там, за да се даде информация какво се случва там, но имаме откази от страна на Русия“, заяви тя.

По думите й след 2014 г. не са същите отношенията между ЕС и Русия след анексията на Крим. Според нея вместо да се успокояват нещата, има отказ за разговори за деескалирането на напрежението. „Не очаквам в близко бъдеще отношенията между Русия и ЕС да се подобрят“, уточни тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html