сряда, 1 май 2024 г.

Емилиян Гебрев отрича връзка с взривовете в Чехия

Емилиян Гебрев

Предприемачът Емилиян Гебрев разпространи съобщение до медиите от името на неговата група ЕМКО, в което твърди, че няма връзка с експлозиите в Чехия и може да го докаже с документи.

Името на Гебрев се появи в множество публикации в Чехия в последните дни, свързващи го с експлозия – вероятно предизвикана от агенти на руското военно разузнаване – в оръжейни складове там през 2014 г. В съобщението на ЕМКО се засягат отново твърденията за износ на въоръжение за Украйна, както и за покушението срещу Гебрев, сина му и негов висш служител през 2015 г. в България с нервнопаралитично вещество.

„ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано“, се казва в прессъобщението. „Групата компании ЕМКО е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа. Тя има широк кръг от партньори, между които и от Чешката Република. Украйна е суверенна държава с всички легитимни права да организира своята отбрана и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничения. За Украйна доставят правителства и частни компании от цял свят в т.ч. от Централна и Източна Европа. На този фон, доставките от България са били пренебрежимо малки, ако въобще ги има“, твърдят от ЕМКО.

Групата на Гебрев добавя, че в периода преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия, ЕМКО не е извършвало, и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове нито към България, нито към която и да било друга страна. Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между м. април 2014 г. и м. декември 2015 г.

В съобщението се казва още, че до този момент никакъв разследващ орган от никоя държава не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса, но  вече „има убедителни доказателства“, че участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г са агенти на една от организациите на руските специални служби.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html