Начало АКЦЕНТИ ДПС ще подкрепи правителство на трите нови партии

ДПС ще подкрепи правителство на трите нови партии

Президентът прие за консултации представителите на ДПС. Снимка БНР

ДПС потвърди пред президента Румен Радев, че е готово да подкрепи кабинет на трите нови политически сили в Народното събрание –„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Такава подкрепа ще бъде обвързана с приоритетите, които останалите партии ще представят, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: „Ние оставаме на тези наши позиции и ние очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство“.

ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП, но би подкрепила правителство на новите партии с ясна програма, приоритети и срокове, повтори отново след срещата с президента Мустафа Карадайъ, след което обяви, че не са водени разговори с други формации.

В началото на срещата с представителите на ДПС президентът Радев заяви: „Не искам да създавам някакви убеждения, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока, но съм длъжен като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Затова пред вас също при определена при хипотеза – само подчертавам, стои въпросът и за трети мандат, относно механизмите, условията, ситуацията по създаване на кабинет, вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони“. По-късно ДПС не отговори на журналисти иска ли мандата и какво би направило.

Попитан за коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „Да, България“ и ДПС са направили заедно летния преврат на плажа „Росенец“, където са т.нар. сараи на Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ каза: „Прекият участник в тези акции беше Борисов и други негови изпълнители и това се вижда от кадрите и техните действия. Техните координирани действия с „Да, България“ да не ги прехвърлят на ДПС“.