вторник, 30 април 2024 г.

Белия дом заплаши Кремъл, ако Навални умре в затвора

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза днес, че Вашингтон е заплашил Москва с „последствия“, ако критикът на Кремъл Навални умре в затвора, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
„Уведомихме руското правителство, че случващото се с Навални в техен затвор е тяхна отговорност и международната общност ще им държи сметка“, каза Съливан за предаването „Състоянието на съюза“ по Си Ен Ен. Той добави, че Вашингтон обсъжда различни евентуални наказателни мерки, но отказа да ги назовава.
В изявление за вестник „Билд“ външният министър на Германия Хайко Маас каза, че ситуацията около Навални ще бъде обсъдена утре на заседанието на първите дипломати на страните от ЕС.

Междувременно привърженици на гладуващия в затвора Алексей Навални обявиха днес, че са насрочили за 21 април демонстрации в негова подкрепа, които по думите им ще бъдат най-големите в новата история на Русия, предадоха Ройтерс и АП.
Целта е да се привлече вниманието към влошеното здравословно състояние на затворника, който от 31 март отказва да приема храна в знак на протест, че не му разрешават адекватно лечение срещу остри болки в гърба и кръста. Ръководителят на щаба на Навални Леонид Волков каза, че демонстрациите ще се състоят толкова скоро, защото животът на затворника е под непосредствена заплаха.
От лекарския съюз вчера съобщиха, че според лабораторните изследвания скоро Навални ще изпадне в бъбречна недостатъчност, което може да доведа до арест на сърцето. „Пациентът може да почине във всеки момент“ констатира лекарят Ярослав Ашихмин.
Демонстрациите в сряда са свикани на места със символно значение – Манежния площад в Москва в близост до Кремъл и огромния Дворцов площад в Санкт Петербург. Засега няма коментар от полицията или правителството, но вероятно реакцията им ще бъде твърда. По време на протестите през януари с настояване Навални да бъде освободен бяха задържани над 10 хиляди души.


Дъщерята на Навални Даша, която е студентка в Станфордския университе, се обърна в „Туитър“ към руските власти: „Позволете на лекар да прогледа моя татко“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html