Начало БЪЛГАРИЯ Цар Киро оставя 135 банкови сметки след смъртта си

Цар Киро оставя 135 банкови сметки след смъртта си

Ромският лидер Кирил Рашков, познат като Цар Киро, оставя на наследниците си 135 банкови сметки. Една от най-спорните фигури в последните 30 години издъхна тази нощ в дома си в село Катуница. След събитията в селото, при които футболни агитки искаха линч на семейство Рашкови през 2011 година, разследването на прокуратурата извади на бял свят 135 сметки на ромския водач в 10 банки. Парите в тях не бяха много – по няколко хиляди лева. Цар Киро държал пари в осем сметки, а съпругата му Костадинка – в 16. Семейство Рашкови разполага и с шест имота в село Катуница. През 2014 г. една от къщите на семейството е продадена за 90 000 лв, а останалите имоти са разпродадени на търг. Друг техен имот е оценен на стойност 120 000 евро.

Кирил Рашков е с тежко криминално минало, известен е като човек, натрупал богатството си от производство на фалшив алкохол. До 1989 г. получава 7 присъди с наказание от общо над 30 години затвор, а след 10 ноември 1989 г. е амнистиран и впоследствие са му налагани предимно административни санкции. Акция на полицията през 2009 г. разкрива престъпната дейност на Кирил Рашков. Намерен е негов цех за производство на фалшив алкохол. Конфискувани са тонове водка и ракия менте. Установено е, че цехът не е лицензиран като данъчен склад по реда на Закона за акцизите и данъчните складове и няма право да произвежда алкохол.

През 1998 година Рашков основава партия „Свободна България“, която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на вестник „Труд“.

През 2011 г. безредиците в село Катуница се свързват главно с неговото име, след като близки до Кирил Рашков убиват 19-годишния Ангел Петров. Починалият е внук на тогавашната кметица на селото София Христева. След случилото се започва имотна проверка на имуществото му, а Цар Киро е осъден на 2 години затвор. През 2012 г. е осъден на 3 години и половина заради закани за убийство на родителите на починалото момче. Получава и присъда от 8 месеца за притежание на 500 грама живак и старинни монети, които се оказаха нерегистрирани археологически обекти.