Начало БЪЛГАРИЯ Край на драмата, без видеонаблюдение на изборите

Край на драмата, без видеонаблюдение на изборите

Няма да има видеонаблюдение на изборите, това става ясно, след като Върховният административен (ВАС) отказа да разгледа жалбата на една политическа сила, с която тя искаше да се остави в сила решението на Административния съд в София. Въпросното решение е от 15 март и с него беше разрешено да има камери при броенето на бюлетините след края на изборния ден. Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

„Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, ВАС насрочи делото по тази жалба на ЦИК в съкратени срокове“, казаха от съда.

Днес трябваше да се проведе заседание, но ЦИК и Комисията за защита на личните данни поискаха да не се дава ход на делото, защото  не били уведомени в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург във връзка с личните данни. Поради тази причина съдът не даде ход на делото и то беше отложено за 14 април 2021 г.

Тогава юристът на политическата партия, която настоява да има видеонаблюдение, направи в съдебната зала ново искане, а именно ВАС да се произнесе дали спира решението на административния съд или не. Няколко часа по-късно от ВАС съобщиха, че тричленният състав е оставил без разглеждане това искане. Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото. Такова възможност би имало, ако има  нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсвали. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. „Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април.

Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април, посочват съдиите.