събота, 20 април 2024 г.

Северна Македония шокира Германия, зоват за оставки в Бундестима

Северна Македония шокира Германия като гост, побеждавайки с 2:1 и предизвиквайки вълна от критики към и без това напускащия селекционер Йоаким Льов. Според медиите не бива дори да се чака Евро 2021, за да бъде сменен треньора, донесъл световната титла преди 7 години.
За паметната македонска нощ в Дуисбург, головете вкараха миналото и живата история на футбола в страната Горан Пандев, както и човекът, от когото се очаква да е лидерът на новата им генерация – Елиф Елмас. 37-годишният ветеран Пандев откри в добавеното време на първото полувреме след контраатака, забивайки своя гол №30 за Северна Македония в двубой №100 за националния тим. Германия се вдигна след почивката и стигна до изравняване от дузпа, отсъдена за събаряне на Лирой Сане. Илкай Гюндоган вкара в 63-ата минута, след което се очакваше фаворитът да натисне и да спечели. В 80-ата минута Тимо Вернер не успя да вкара от 7-8 метра след контраатака и пас на Серж Гнабри. И вместо гол във вратата на гостите, той влезе в мрежата на Марк Андре тер Щеген, който бе заменил под рамката Мануел Нойер. Елмас заби гол, подобен на този на Пандев, за да донесе паметния успех на балканския отбор. Той е на 21 години и играе за Наполи, като е считан за най-големия талант на северномакедонците.
Поражението е първо за Бундестима в световни квалификации от 2001 г. насам и общо трето по пътя към мондиал: през 2001 г. отборът загуби от Англия (1:5), а през 1985 г. – от Португалия (0:1). В групата Северна Македония, която ще играе и на Евро 2020, и Германия имат по 6 точки, а Армения е сензационен лидер с 9.
„Разочарованието е огромно. Просто бяхме уморени. Липсваше ни свежест, бяхме бавни и направихме твърде много грешки. Съперникът седеше дълбоко в половината си, а ние не намерихме отговор на това. Като цяло сме наистина разочаровани от случилото се“, коментира след срещата Льов. На въпрос дали е готов да върне в отбора Томас Мюлер и Матс Хумелс, той отговори: „Рано е, решението ще бъде взето през май“. Капитанът Илкай Гюндоган, който вкара единствения гол за Бундестима, допълни: „Не знам как да обясня поражението. Знаехме, че не трябва да подценяваме противника и не мисля, че го направихме. Със сигурност не играхме добре. Трябва да сме по-концентрирани пред гола“. „Бяхме в ролята на фаворит и създадохме много положения. Ако бяхме реализирали поне част от шансовете си, резултатът щеше да е друг. Знаем в какво трябва да се подобрим. Не се притеснявам за Евро 2020, защото имаме достатъчно време за работа“, оптимист е Серж Гнабри.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html