събота, 4 май 2024 г.

Шпионски скандал и в Италия: гонят двама руски дипломати

 

Италианският външен министър съобщи в туитър за изгонването на двама руски дипломати.

Италиански военноморски офицер е арестуван, докато предавал секретни документи на руски военен служител, съобщи Би Би Си. Той е бил задържан от военна полиция по подозрения за тежки престъпления, свързани с шпионаж и посегателство срещу държавната сигурност.

Очаква се руснакът, който е работил в посолството в Италия, да бъде експулсиран.

По-късно италианският външен министър Луиджи ди Майо съобщи в Туитър, че ще бъдат експулсирани двама руски служители, без да уточнява подробности за втория.

Посланикът на Русия в Италия Сергей Разов е призован в министерството на външните работи в Рим. Групата за специални операции „Карабинери дел Рос“ атакувала италианският офицер и руският дипломат във вторник вечерта „по време на нелегална среща между двамата, засечена веднага след предаването на документ от италианския офицер срещу парична сума“, се казва в полицейско изявление, цитирано от Би Би Си.

Италианецът е описан като капитан на военна фрегата. В момента се консултира какъв е дипломатическия статут на руския дипломат. Руското посолство потвърди, че военно аташе е замесено, но заяви, че всеки допълнителен коментар е неподходящ, добавяйки, че се надява инцидентът да не засегне двустранните отношения, предаде РИА Новости.

Документи, иззети в апартамента на военноморския офицер, предполагат, че той може да е предал тайните на НАТО, като по този начин излага на риск националната сигурност на други държави, пише „Кориере дела сера“.

Както е известно, преди седмица в България се разрази подобен шпионски скандал, при който бяха изгонени двама руски дипломати, а шестима българи са обвинени за престъпления против републиката заради шпионаж в полза на Москва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html