събота, 4 май 2024 г.

Кривите сметки на Калоян Методиев

Тодор ТОКИН

БСП си има нов придворен социолог. Това е бившият лидер на младежкия СДС, бивш шеф на кабинета на президента Радев и сегашен доста приближен до Корнелия Нинова, Калоян Методиев.

Ръководеният от него пръкнал се отникъде институт „Рего“ изби рибата с прогнозата си, че „от твърдо решилите да гласуват 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. , ясно се вижда, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб”.

Каза  поразяващата уста Румен Гечев в едно тв интервю, че БСП ще спечели с 2 процента. И Методиев прибави от себе си още един.

Браво Калояне, браво Методиев!

Ти надмина известните като кърваво червени социологически агенции като „Медиана” и АФИС. И двете дават три процента разлика между двете партии, но в полза на ГЕРБ. Дори „Медиана” на Кольо Колев, известен като Червен Кольо, този път не посмя да се изложи и да даде обратни съотношения. Да припомним, че преди години, когато Колев обясняваше по медиите как ГЕРБ ще загуби изборите, а БСП ще ги спечели, Бойко Борисов посъветва водещите в една телевизия, когато представят Кольо да поясняват, че това е социологът, който не е познал нито едни избори досега! Очевидно занапред това трябва да се отнася и за Калоян Методиев.

Да припомним, че Калоян Методиев присъства на тържество на БСП в Боровец по случай избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Тогава президентът го уволни от поста началник на кабинета му.

Всички досегашни резултати от допитвания сочат, че разликата между ГЕРБ и БСП се движи между 4 и 6 процента. Само калояновият  „Рего” е намерил респонденти сигурно от друга държава, които да твърдят обратното. Или пък допитването е правено в някой квартален клуб на БСП.

Да му припомним на Методиев мнението за социолозите на двама уважавани политици. Иван Костов каза, че социолозите са  врачки. А Георги Първанов ги посъветва да съберат дипломите си на клада и да ги изгорят.

В оставащите дни до изборите може да се очаква истински потоп от проучвания, допитвания, кое от кое „по-достоверно”. И това ще е така, докато няма закон за тези „проучвания”. Например, да се задължат социологическите агенции да разкриват кой е поръчал изследването. Или да се забрани на агенция, която очевидно и откровено е лъгала в допитването си за някоя партия и това се е видяло на избори, да не участва в публичния живот за определено време и да бъде одрусана със солидна глоба.

Заради тази грешна прогноза на „Галъп“ 30 години не са ползвани „услугите“ на института. Снимка Уикипедия

Нека накрая припомним една история, станала вече учебникарска. През 1948 г. малко преди края на президентските избори, „Ню Йорк Таймс“ излиза с невярното заглавие „Дюи победи Труман“. Победител всъщност е Хари Труман. Грешката се дължала на данни от социологическо проучване на истинския „Галъп“. И … рекордните за онова време 30 издания за дълго се отказват от услугите на агенцията…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html