Начало НА ФОКУС Дървен кладенец, изграден преди 2000 г., учуди археолози

Дървен кладенец, изграден преди 2000 г., учуди археолози

Находката ще бъде от голямо значение за изследването на строителните технологии на древните кладенци (снимка: news.cn)

Китайски археолози откриха в северната провинция Шанси дървен кладенец, който е бил прокопан преди 2000 години, предава агенция Синхуа.

Анализът на дървесината е установил, че съоръжението е било използвано в края на периода на Сражаващите се царства /475-211 пр.Хр./ до началото на Западната династия Хан /202 пр.Хр.25г.сл Хр/. Кладенецът е дълбок 9 метра и е с широчина 4,5 метра. В него археолозите се натъкнали на няколко дървени отломки и поради тази причина се предполага, че е от паднал навес – информира БТА.

Кладенецът е бил разположен на 570- метра от древно селище , където сега се издига съвременният град Янцюан. Дървената конструкция има девет стени, защото в Древен Китай това число е символизирало трайността и устойчивостта.

„Структурата на кладенеца с деветостенна форма е много своеобразна, като технологията по построяването му е била доста усъвършенствана“, заяви заместник-директорът на местния Център за управление на паметниците на културата Чжен Хайвей.

Находката ще бъде от голямо значение за изследването на строителните технологии на древните кладенци и на дървените постройки от периода на Сражаващите се царства, изтъкват учените.