събота, 4 май 2024 г.

24 световни лидери искат глобален договор срещу пандемиите

Борис Джонсън и Ангела Меркел.

24 световни лидери, призовавайки за ново глобално споразумение, което да помогне на света да се подготви за бъдещи пандемии, предаде Би Би Си.

В статия, публикувана едновременно във водещи световни издания, лидерите, сред които са Борис Джонсън, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, заявяват, че Ковид представлява най-голямото предизвикателство пред света след Втората световна война.

Пандемията показа „никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност“, казват те. За изграждането на трансгранично сътрудничество е необходим договор, подобен на договора, постигнат след Втората световна война. Подписалите, сред които е и ръководителят на Световната здравна организация,д-р Тедрос Адханом Гебреесус, заявиха: „По това време, след опустошението на две световни войни, политическите лидери се събраха, за да изградят многостранната система. Целите бяха ясни: да се обединят страните, да се разсеят изкушенията на изолационизма и национализма и да се отговори на предизвикателствата, които могат да бъдат постигнати единствено в духа на солидарността и сътрудничеството – а именно мир, просперитет, здраве и сигурност“.

В същия дух страните сега трябва да бъдат „по-добре подготвени да прогнозират, предотвратяват, откриват, оценяват и ефективно да реагират на пандемиите по силно координиран начин“. Нов договор ще помогне за създаването на по-добри системи за предупреждение на хората за потенциални пандемии, като същевременно подобри обмена на данни и разпространението на ваксини и лични предпазни средства.

„Ще има други пандемии и други големи спешни здравни ситуации. Нито едно правителство или многостранна агенция не могат да се справят самостоятелно с тази заплаха. Въпросът не е дали, а кога.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html