събота, 4 май 2024 г.

Южноамерикански птици окупираха английски град

Нандутата са семейство едри птици и то включва включва един род Нанду с два вида – обикновено и дарвиново нанду. Живеят в степите на Южна Америка (снимка: Уикипедия)

Британската полиция предупреди жителите на град в източна Англия за набезите на агресивни птици нанду, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Полицията в Хартфордшър съобщи, че птиците, далечни роднини на щрауса и малко по-дребни на ръст, са били забелязани в жилищни квартали и по протежение на натоварен междуградски път в района на град Три Ривърс, в източната част на Англия. Властите предупреждават хората да странят от птиците, ако ги забележат.

„За жалост получихме съобщения, че нападат кучета и дори елени, затова молим стопаните на кучета да внимават, когато ги извеждат на разходка“, каза полицай Крисчън Готман.

Властите все още не са успели да научат кой е собственик на птиците и не знаят как са се появили в района.

„Тези птици без съмнение са необичайна гледка за улиците на Три Ривърс“, каза Готман и увери, че полицията работи с градските власти за залавянето и настаняването на птиците в подходяща среда.

Нандутата са семейство едри птици и то включва включва един род Нанду с два вида – обикновено и дарвиново нанду. Живеят в степите на Южна Америка. Високи са към 1,5 m и тежат 50 кг. Цветът на перата е сив. Движат се на големи групи. Полигамни видове са и през брачния период мъжкият се събира с няколко женски и ако се появи втори мъжки, двамата водят борба. Всичките женски снасят яйцата си (до 20) в общо гнездо, изровено в пясъка, след което мъжкият ги мъти около 1,5 месеца, като ги напуска всяка сутрин, за да се нахрани.

След излюпването на малките той ги топли, храни ги и ги пази около месец. Тогава всички заедно се присъединяват към ятото. Хранят се с треви и семена, насекоми, охлюви, гущери и червеи. Понякога унищожават културни растения и семената им. В родината си навлизат и в селищата. Нандутата в Софийския зоопарк са доставени от Хановер и живеят там от 1972 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html