Начало НА ФОКУС Бивши чиновници бесни на Тръмп заради коронавируса

Бивши чиновници бесни на Тръмп заради коронавируса

сн. Архив

Бивши служители от администрацията на Доналд Тръмп обвиниха напусналия Белия дом президент на САЩ за разпространението на COVID-19, пише „Ню Йорк таймс“.

В поредица от интервюта пред телевизия Си Ен Ен лекари и други експерти заявиха, че отговорът на Белия дом е бил хаотичен, неадекватен и политизиран. „Тези действия и бездействия станаха причина за смъртта на много наши съграждани“, казва д-р Дебора Бъркс, която бе част от щаба на Белия дом за борба срещу разпространението на заболяването.

Според бившия заместник-министър на здравеопазването Бърт Джирър администрацията на 45-я държавен глава на САЩ е лъгала за наличието на тестовете. „Бройките на достъпните средства за изследване бяха значително преувеличавани. Така се стигна до струпване на много хора в центровете и заради това случаите се увеличиха“, посочва той.

От своя страна доктор Робърт Редфийлд, бившият директор на Центъра за контрол и превенция на заразните заболявания, заявява: „Непрекъснато получавахме нареждания от Алекс Азар (здравен министър от времето на Тръмп) да манипулираме данните за заболеваемостта и смъртността. Ако ме питате дали съм имал спорове с господин Азар, ще ви отговоря – да, и при това горещи.“

По думите на бившите сътрудници на Тръмп хаотичността в борба срещу инфекцията е продължила до края на мандата му, отбелязва „Ню Йорк таймс“.