събота, 4 май 2024 г.

Шпионирали у нас с методи от времето на Студената война

кадър Прокуратура на Република България

Шпионският кръг в полза на Русия, действал и заловен в България преди дни, е използвал методи от времената на Студената война, пише в своя статия по темата американското издание „Уолстрийт джърнъл“.

Информацията, предавана от водача на изловената група, съдържа много чувствителна информация, включително данни за изтребителите F-16, се казва още в публикацията, позоваваща се на разпространените от българската прокуратура видеоматериали.

Вестникът цитира част от разговор, в който шефът на шпионите се обръща към член на групата: „Миналия път даде много материали. Четири партиди.“ И добавя: „Видях какво имаше на флашката. Добър материал.“

Подчертава се, че разбитата шпионска група е събирала в полза на Кремъл информация за НАТО, ЦРУ, Украйна, конфликта в Нагорни Карабах.

Изданието подчертава, че Русия вкарва в употреба старите си връзки в по-уязвимите страни-членки на НАТО, за да създава шпионски мрежи и да получава достъп до тайните на Запада.

„Засечените разговори, публикувани от прокурорите, показват, че във времето на високите технологии Москва все още разчита на хора за шпионаж“, се казва в статията.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че освен видеодоказателствата по случая има и аудиозаписи на разговори между членовете на шпионската група и документи, описващи подробно нейната дейност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html