събота, 4 май 2024 г.

Откриха случайно картина на Фрагонар за милиони

Картината „Четящият философ“ (сн. АФП)

Семейство във френския департамент Марн откри забравен шедьовър от един от гениалните художници от ХVІІІ век Жан-Оноре Фрагонар. Медии оценяват на милиони евро случайната находка.

Малката картина с овална форма, кръстена „Четящият философ“, била намерена в апартамент, който семейството наследило. По всичко изглежда, че тя е висяла на стената в хола поне сто години, отбелязва Франс 1.

Експерти веднага разпознали характерния почерк на художника, а последните съмнения относно авторството отпаднали при забелязването на подписа Fragonard на гърба на произведението. Смята се, че картината е нарисувана през 70-те години на ХVІІІ век.

„Четящият философ“ ще бъде предложена на търг в края на юни и се очаква картината да достигне цена от 1,5-2 милиона евро.

Френският художник и график Жан-Оноре Фрагонар (1732-1806) е един от най-известните представители на стила рококо. Творбите му се продават отлично до избухването на Великата френска революция, след което художникът остава без пари и напуска Париж. По-късно той се завръща в столицата, където умира през 1806 г. в забрава и бедност.

През 2013 г. „Портрет на Франсоа-Анри Д’Аркур“ от Фрагонар бе продаден на търг за 27,9 милиона долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html