Начало БЪЛГАРИЯ Кое е лицето на ГЕРБ в план „Б“ за кабинет без Борисов?

Кое е лицето на ГЕРБ в план „Б“ за кабинет без Борисов?

Външният министър Даниел Митов с премиера Бойко Борисов на посещение в Израел. Снимка: интернет

В последните дни знакови лица от партия ГЕРБ убеждават най-вече собствените си избиратели, че вариант „правителство без Борисов“ не съществува. Така е по конституция – лидерът на спечелилата избори партия трябва да състави кабинет. Но може и да не го направи, ако се направи коалиция, експертен кабинет, програмно правителство и т.н. Това, че управляващите втвърдиха тона по темата „Ще е ли Борисов премиер след изборите?“, обаче има обратен ефект. Мнозина смятат, че управляващите в действителност имат и план Б, който включва за премиер… Даниел Митов. За такъв вариант говорят не само от средите на ГЕРБ, но и от опозицията. Ясен сигнал за отношението на управляващите към някогашния заместник на Иван Костов в ДСБ е, че той заема второ място в листата на лидерския 25-и МИР в София, директно след министър-председателя. Този път опцията Митов – премиер, за която само се подмяташе досега, разкри почти директно шефът на ДБ Христо Иванов, макар и да не представи някогашния тъмносин в добра светлина.

Всъщност изборът на ГЕРБ на младия дипломат не е случаен – освен че е атрактивен, надежден, образован и полиглот, Митов е доста обръгнал в политиката – той бе зам.-председател на ДСБ, външен министър в служебния кабинет на Плевнелиев и във второто правителство на Борисов. Стартиралият от СДС политик е достатъчно известен и опитен в дипломацията – идва от чужбина, където три години бе директор на Евразийската програма на Националния демократичен институт на САЩ, базирана в Талин. Митов е силен коз. Достатъчно обединяваща фигура за десни и леви – не е член на ГЕРБ, но пък е бил в СДС, ДСБ и ДБГ на Меглена Кунева. В момента е безпартиен, но е индивидуален член на Европейската народна партия. Митов е и номинация на България за специален представител на ЕС в Либия, но все още няма решение за по този казус.

Самият екскостовист бе лаконичен в отговор на упоритите твърдения, като заяви, че е редно при спечелени от дадена партия избори за премиер да бъде избран нейният лидер. Още преди няколко месеца, когато се заговори, че е възможен следващ кабинет на ГЕРБ, но с нов министър-председател, се лансира тезата, че това може да е ексминистърът на външните работи Николай Младенов, който бе пратеник на ООН за Близкия изток. Този вариант обаче отпадна, след като Младенов категорично отрече такава възможност, като изтъкна здравословни проблеми.