Начало БИЗНЕС Бизнесът ни търси повече доходи чрез нови платформи за разплащания

Бизнесът ни търси повече доходи чрез нови платформи за разплащания

Алтернативните платформи за разплащания помагат особено много на малкия и средния бизнеси

Проучване, проведено от Settle, показва, че 54% от българския бизнес търси алтернативни решения за дистанционно получаване на поръчки и разплащания

Кризата през последната една година доведе до това, че 67% от българските бизнеси споделят, че са променили до някаква степен начина на предлагане на продукти и услуги. В същото време 54% от компаниите продължават да търсят алтернативни решения, за да получават поръчки и извършват разплащания. Процентите са от проучване, поръчано от Settle Group и проведено сред близо 12 000 представители на малкия и среден бизнес в Европа, сред които и над 500 български компании.

46% от българските участници в проучването целят да повишат приходите си, като въведат технология за получаване на поръчки и плащания чрез приложение за мобилни разплащания. Най-важното за 30% от отговорилите български представители са ниските такси за приемане на плащане, а за 27% е да могат чрез приложението да достигнат до нови потребители.

Малките и средните бизнеси претърпяха най-много загуби от коронакризата. И за да спасят бизнеса си, в момента те са един от двигателите на новата вълна от иновативни технологии. Такива фирми търсят и въвеждат в бизнеса си решения, които да им помогнат да се развиват, въпреки кризата.

„Последните ни проучвания показват безспорно, че има ясна нужда и търсене на по-удобен инструмент, който да помага на малкия и среден бизнес, не само да се справи с настоящата ситуация, но и да подпомага развитието му и в бъдеще“, казва Даниел Р. Дьодерлайн, главен изпълнителен директор и основател на Settle Group – една от алтернативните платформи за разплащания в интернет.

Основният фактор, който подпомага развитието на безконтактните технологии, в това число и мобилните разплащания е нивото на свързаност, а страната ни е сред държавите-шампиони в това отношение. Прогнозите сочат, че през 2022 г., броят на активните интернет потребители на месец ще достигне 4,19 милиона или 62,64% от населението, а броят на активните потребители със смартфони ще стане 4,13 милиона.

Интересни резултати от проучването показват, че 37% от българските фирми очакват кризата да отмине и да се върнат към „нормалния“ си бизнес от преди кризата в период от една до две години, 19% са доста по-оптимистични и очакват това да се случи до 3 месеца, а 21% отговарят, че това вече никога няма да се случи и трябва да се научим да оперираме в „новото нормално“.