Начало ОБЩЕСТВО „Репортери без граници“ съдят Фейсбук за фалшиви новини

„Репортери без граници“ съдят Фейсбук за фалшиви новини

Организацията „Репортери без граници“ подаде във Франция иск срещу Фейсбук за „измамни търговски практики“ с аргумента, че „масовото разпространение“ на съобщения на омраза и друга фалшива информация в социалната мрежа нарушава ангажиментите на една потребителска платформа в Интернет.

Социалната мрежа е поела ангажимент „да поддържа безопасна среда и да не подвежда потребителите“, отбелязват от „Репортери без граници“. Жалбата е подадена до прокуратурата в Париж. За цитираните престъпления глобата във Франция може да достигне до 10% от средногодишния оборот на Фейсбук. Организацията на журналистите добавя, че „условията за обслужване са еднакви навсякъде на планетата и съдебно решение във Франция за подвеждащия им характер може да има глобално въздействие“.

Сред доказателствата, предоставени от „Репортери без граници“ в подкрепа на жалбата, са смъртни заплахи срещу френски журналисти, омразни и заплашителни коментари към представители на медиите, заплашителни реплики към различни издания.