събота, 4 май 2024 г.

Ужасяващи снимки от имигрантски центрове разтърсиха Америка

Претъпкани центрове за деца мигранти в Тексас. Снимки Ройтерс.

Ужасяващи снимки от център за имигранти в Тексас показват как живеят новодошлите негални в САЩ откакто президентът Байдън встъпи в длъжност. Разпространението им доведе до изявление на президентнската администрация, че ще отвори допълнителни съоръжения за мигранти, предаде Би Би си.

Снимките показват деца, сгушени заедно в претъпкани импровизирани стаи. Съобщава се, че на тексаския държавен на границата между САЩ и Мексико в палатки живеят 1000 души. Снимките са първите, които показват условия в подобни съоръжения. Критиците обвиняват президента за нарастването на нелегалната миграция в САЩ. Откакто встъпи в длъжност през януари, Байдън премахна някои от ограниченията за влизащите, въведени от неговия предшественик Доналд Тръмп. Администрацията му обърна политиката на отказване на достъп за непридружени деца на границата, вместо да реши да ги настани в приемни семейства в САЩ.

Снимките на Ройтерс, заснети през уикенда, също пораждат загриженост относно възможна липса на социално дистанциране при пандемията. Настанените на мястото не са получили адекватен достъп до сапун или храна.

„Тези снимки показват това, което отдавна казваме, а именно, че тези гранични патрулни съоръжения не са места, предназначени за деца“, коментира от името на Белия дом Джен Псаки. „Те не са места, на които искаме децата да останат за продължителен период от време.“ Журналистите нямат право да влизат в центровете за задържане.

Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност, има голям приток на пристигащи към американската граница, включително стотици непридружени деца, които са задържани в центрове. От януари президентът нареди обединението на децата с техните семейства, прекрати изграждането на граничната стена на Тръмп и призова за преразглеждане на имиграционните програми, прекратени от предишния президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html