Начало АКЦЕНТИ Нови двама руски дипломати обявени за персона нон грата

Нови двама руски дипломати обявени за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Според БНТ двамата изгонени дипломати са офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация и Александър Зинкин, втори секретар. Те получавали документи с гриф „НАТО:секретно“. Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент.

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка днес главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

„Руската страна си запазва правото на ответни действия и смятат решението на България за необосновано“, заявиха от руското посолство в София, цитирани от ТАСС.