събота, 4 май 2024 г.

Среща в Москва между афганистанското правителство и талибаните

Делегации на афганистанското правителство и на талибаните се срещнаха днес в Москва в присъствието на чуждестранни пратеници за разговори за създаването на преходна администрация преди евентуалното изтегляне на американските сили от Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Талибаните вече са склонни да преговарят. Снимка Интернет

Тази среща става в момент, когато се увеличават усилията за постигане на мирно споразумение преди 1 май, когато САЩ би трябвало да изтеглят всичките си военни от Афганистан. Вчера тази дата беше поставена под въпрос от американския президент Джо Байдън, отбелязва АФП. Вашингтон предложи на враждуващите страни в Афганистан сформирането на преходно правителство с участието на талибаните. Идеята, подкрепена от Москва, засега се посреща неохотно от властите в Кабул.
След като се срещна поотделно с делегациите, руският министър на външните работи Сергей Лавров призова Вашингтон и талибаните „да останат ангажирани с условията на споразумението“,сключено през февруари 2020 г. от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп в Катар.
Това споразумение предвижда изтеглянето на американските войници до 1 май 2021 г. в замяна на гаранции за сигурност и ангажимент на талибаните да преговарят с Кабул. Президентът Байдън обаче каза, че ще бъде „трудно“ този срок да бъде спазен, а талибаните веднага предупредиха срещу всякакво забавяне.
Консултациите в Москва, които се водят в присъствието на пакистански, китайски и американски пратеници, са паралелни с преговорите, започнали през септември в Доха, Катар, както и на разговорите, които Турция иска да организира през април в Истанбул.

Руският външен министър Сергей Лавров, снимка Интернет

Лавров каза, че „съжалява, че усилията, положени за започване на политическия процес в Доха, още не са дали резултати“ и се надява, че преговорите в Москва „ще допринесат за създаване на необходимите условия“ за напредък. Той подчерта, че „в условията на влошаваща се военно-политическа ситуация нови забавяния са неприемливи“ за преговорите в Катар.

През последните месеци проявите на насилие се увеличиха на цялата територия на Афганистан, въпреки преговорите. В този контекст изтеглянето на САЩ тревожи правителството в Кабул, чиято власт е оспорена или подкопана на повече от половината от територията на страната.

От началото на годината американската армия има само 2500 военни на афганистанска територия, най-малкия брой досега, от интервенцията след атентатите на 11 септември 2001 г. насам.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html