събота, 4 май 2024 г.

Китай и САЩ са в разгара на нова Студена война

Антъни Блинкен по времето, когато бе заместник-държавен секретар, с китайския външен министър Ван И.

Ледена среща на високо равнище между САЩ и Китай предстои днес в Анкъридж, Аляска, в разгара на „нова Студена война“ между двете водещи световни икономически сили, пише сп. „Експрес“. Тази среща, която трябва да даде допълнителни указания за тона на двустранните отношения през следващите години, ще събере, от една страна, ръководителя на американската дипломация Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан; а от друга – китайския външен министър Ван И и Ян Жиечи, ръководител на международните отношения на комунистическата партия и външен министър в Пекин до 2013 г.

Американските представители пристигат „подсилени“ след пътуване до Азия, което им позволи да консолидират връзките със своите японски и южнокорейски съюзници. В Токио Блинкен, за когото конкуренцията с Китай „е най-голямото геополитическо предизвикателство на 21 век“, обеща да се противопостави на азиатския гигант, когато той прибегне до „принуда или агресивни действия“, особено в морето.  Преди броени дни Вашингтон организира и виртуална среща на Четворката, заедно с Япония, Индия и Австралия, с цел да се противопостави на китайското влияние в региона. Срещата в Анкъридж е „важна възможност за нас да изложим съвсем откровено многото си притеснения относно действията на Пекин“, предупреди Антъни Блинкен. 

Ван И, който потвърди готовността си да започне диалог с администрацията на Байдън, призова Съединените щати да „премахнат всички неразумни ограничения върху двустранното сътрудничество“ и да прекратят „опасните практики“ за подкрепа на Тайван, поставяйки под въпрос принципа, според който островът е част от Китай, съставлявайки за него „червена линия“. От своя страна Антъни Блинкен се надява да успее да създаде връзка с няколко скорости, като благоприятства, в зависимост от ситуацията, „сътрудничество“, „конкуренция“ или „конфронтация“. Възможни пътища за „сътрудничество“: климат, борба с епидемията, Мианмар.

В Анкъридж Вашингтон и Пекин „вероятно ще искат да покажат, че между тях съществуват едни и същи области на общ език, а не само обекти на конфронтация“, обяснява Бил Хейтън, изследовател от британския мозъчен тръст Chatham House и специалист по геополитиката в Азия. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html