събота, 4 май 2024 г.

Плячкосана от нацистите картина на Густав Климт се връща при истинските си собственици

15 март 2021 г. Френската министърка на културата Розлин Башло показва „Рози под дърветата“, рисувана около 1905 г. от Густав Климт по време на церемония в музея „Орсе“ в Париж. Френското правителство ще върне творбата на Климт, открадната от нацистите по време на Втората световна война, на внуците на жертвата на холокоста Нора Щиасни

Франция връща на първоначалните й собственици картина на Густав Климт, присвоена от нацистите, съобщиха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.
Решението съобщи министърът на културата Розлин Башло.
Картината „Рози под дърветата“, рисувана около 1905 г., се съхранява в парижкия музей „Орсе“ и засега не може да бъде отчуждена, защото е от национална колекция. Правителството обаче ще предложи при първа възможност промяна в закона, която да направи възможна реституцията.
Картината е отнета от семейството на Нора Щиасни в Австрия през 1938 г., която е била принудена да я продаде.
Това е единствената творба на Густав Климт, собственост на Франция. Придобита е през 1980 г., без да е известна историята й.
Произходът на картината е станал известен преди няколко години и наследниците са поискали реституция в края на 2019 г.
По-рано тази година Германия върна на собствениците им евреи всичките 14 произведения на изкуството от колекцията на Корнелиус Гурлит, идентифицирани като откраднати от нацистите по времето на Третия райх, съобщи Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на министерството на културата.
Германският министър на културата Моника Грютерс заяви, че това е „важен сигнал“, че всички произведения, идентифицирани сега като „плячкосани“, са възстановени на наследниците на законните им собственици.
„Зад всяка от тези творби стои човешка, трагична съдба като тази на жертвата на Аушвиц Хенри Хинрихсен“, се посочва в изявлението, направено от Грютерс. „Не можем да компенсираме това тежко страдание, но се опитваме да подпомогнем историческата справедливост и да изпълним нашата морална отговорност“, допълни тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html