Начало МНЕНИЯ АНАЛИЗИ Световни лидери сме по размери на хуманитарната катастрофа!

Световни лидери сме по размери на хуманитарната катастрофа!

Цветозар ТОМОВ
Във вчерашния ден България записа няколко исторически постижения. Изпреварихме САЩ. По официално отчетена смъртност от COVID-19 при съпоставим брой на населението. В България от месеци е прието да се говори, че САЩ е най-пострадалата страна от пандемията. Може би е време да забележим, че най-пострадалата страна вече е братска Чехия, а още 3 страни – Словакия, Унгария и България – упорито я догонват. Мисля обаче, че е само въпрос на време (2-3 седмици) да откъснем и тези конкуренти и да станем недостижим световен лидер по размери на хуманитарната катастрофа, която преживяваме. За целта сме си планирали и избори, на които дружно лишихме от право на глас рекордно число хора. Както се развиват нещата, тези избори няма да легитимират никого и нищо, но ще имат съществен принос в това да постигнем още един рекорд – да станем първата страна в света, понесла повече жертви от сегашната пандемия в сравнение с пандемията от испански грип през 1918-1920 година. За всеки случай спряхме и ваксинирането (не че не бяхме пълни аутсайдери и по брой ваксинирани), тъй като имаме запаси само от ваксината, която забранихме.
На този фон не се съмнявам, че и премиерът, и любимият му Щаб, ще продължат да се хвалят, че България се справя най-добре с най-либералните мерки. Трябва да ги разберем хората – те друго, освен да се хвалят, не умеят да правят. Интересно ми е само какво още ще измислят. Вече не могат даже да твърдят, че така е навсякъде, защото тенденцията – и в света, и в Европа – е точно обратната на тази в България.
За да е пълен абсурда, вчера здравният министър с нарочна заповед разреши цирковите представления. Може би човекът има предвид как ще протекат изборите на 4 април, но, така или иначе, това е все едно капитанът на „Титаник“ да разреши къпането в океана малко след полунощ на 15 април 1912 година…Или боцманът, защото капитанът все така си е в джипката…
Апропо, по абсолютен брой смъртни случаи (не на съпоставим брой от населението) вчера България се изкачи на 7 място в света. Най-малката страна сред първите 6 има население над 60 милиона души. Нашето май е малко по-малко, за съжаление. И си имаме власт, която прави всичко възможно то да стане още по-малко.