събота, 4 май 2024 г.

Редакцията на руски вестник обгазена с неизвестен химикал

Руският вестник „Новая газета“ съобщи в понеделник, че в редакцията му в Москва ее усетен силен химически мирис, за който се смята, че е резултат от планирано нападение, предаде Ройтерс. Съобщава се, че няма пострадали, но вестникът посочва, че персоналът от службите за спешна помощ, Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност са на място.

„Новая газета“, създадена след разпадането на Съветския съюз, както и нейните репортери, години наред са били подлагани на сплашване и атаки, откакто вестникът започва разследвания за корупция и нарушения на правата на гражданите. Една от най-изявените журналистки Анна Политковская беше убита през 2006 г., напомня Ройтерс.

В изявление на уебсайта си вестникът пише, че миризмата е подобна на тази на неидентифициран газ, пръскан върху дома и автомобила на журналистка от редакцията при нападение през юли 2017 г. Минали опити за сплашване на персонала включват поставяне на главата на овен и погребален венец пред офиса, както и бял плик, изпратен по пощата, съдържащ неидентифициран бял прах.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html