понеделник, 29 април 2024 г.

ДБ иска отпадане на тавана за секциите в страни извън ЕС

Демократична България депозира в деловодството на Народното събрание искане до председателя Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, съобщава пресцентърът на обединението.

Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов предлагат промени в Изборния кодекс  – да отпадне ограничението общият брой на избирателните секции, които са в държави извън Европейския съюз, да не може да надвишава 35.

„Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България“, призова съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, цитиран в съобщението.

В мотивите си към законопроекта Демократична България посочва, че тази година в чужбина са подадени 87 951 заявления за гласуване. „Въпреки това, много от тези хора няма да могат да упражнят правото си на глас. Например, във Великобритания няма да могат да бъдат открити 53 секции, въпреки че има подадени заявления за тях, за САЩ – ще бъдат открити с 11 секции по-малко“, посочват от коалицията.

Изтъква се също, че отпадането на тавана от секции има и противоепидемичен характер, защото при наличието на повече места за гласуване на хората няма да се налага да пътуват на големи разстояния и няма да се стига до струпване на едно и също място.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html