събота, 4 май 2024 г.

Бъдещето на света е в редовните ваксинации срещу коронавирус

Шарън Пийкок

Ще бъдат необходими редовни ваксини срещу коронавирус в бъдеще, защото многото мутации го правят по-предаваем и по-способен да избегне човешкия имунитет. Това пише Ройтерс в ексклузивен материал, позовавайки се на топ ръководител на лабораторията за изолиране на геноми на коронавирус във Великобритания.

Коронавирусът, който уби 2,65 милиона души в световен мащаб, откакто се появи в Китай в края на 2019 г., мутира веднъж на около две седмици, по-бавно от грип или ХИВ, но достатъчно бързо, за да изисква реваксиниране. Доктор Шарън Пийкок, професор по микробиология в Кеймбридж, която оглавява лабораторията COVID-19 Genomics UK, изолирала почти половината от всички нови геноми на коронавирус до момента в световен мащаб, заяви, че е необходимо международно сътрудничество в битката. „Трябва да разберем, че винаги ще трябва да имаме реваксини; имунитетът срещу коронавирус не трае вечно “, каза Пийкок пред Ройтерс. „Вече променяме ваксините, за да се справим с това, което прави вирусът по отношение на еволюцията – така че възникват варианти, които имат комбинация от повишена предаваемост и способност частично да избегнат нашия имунен отговор“, добавя тя.

Пийкок е уверена, че за да се справим с бъдещи варианти, ще са необходими редовни реваксинации – като например при грип. Тя е по-разтревожена от южноафриканския вариант на вируса. „Той е по-трансмисивен, но има и промяна в генната мутация, свързана с намален имунитет срещу този вирус“. Със 120 милиона случая на Ковид 19 по света става трудно да се проследят всички варианти, така че екипите мислят по отношение на „съзвездия от мутации“.

Доктор Пийкок предупреди за смирение пред вируса, донесъл толкова много смърт и икономически разрушения. „Възможно е да има вариант, който дори още не сме открили.“ Ще има обаче бъдещи пандемии. „Мисля, че неизбежно е да се появи друг вирус, който да предизвиква безпокойство. Надявам се, че след като научихме какво имаме в тази глобална пандемия, ще бъдем по-подготвени да я открием и да я сдържаме“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html