събота, 4 май 2024 г.

Боян Радев с медал „За доблест и заслуга“

Боян Радев прибави пореден медал в богатата си колекция от отличия през дългата си спортна и колекционерска кариера. Двукратният олимпийски шампион получи почетното отличие на МВР „За доблест и заслуга“. Наградата му бе връчена лично от Христо Терзийски. Министърът на вътрешните работи, за разлика от министъра на културата Боил Банов и шефовете на най-големите галерии и музеи, чийто дарител е Боян Радев, се сети, че шампионът преди две седмици и половина навърши 79 години. Един от най-великите българи получи красивия медал в присъствието на най-близките си хора от семейството и на дългогодишния си приятел – борецът Александър Томов.

Медалът за доблест от МВР, с който бе награден Боян Радев

„Горд съм, че съм бил в редовете на МВР дълги години и съм работил за сигурността и спокойствието на Родината си – заяви специално за anteni.bg развълнуваният Радев. – В спорта, в живота, в изкуството и в МВР винаги съм бил общ работник и не съм се взимал много насериозно. Гледал съм да си върша работата и да побеждавам.“

Малка част от дарението на шампиона за Националния исторически музей

Днес Боян Радев е не само най-големия колекционер у нас, но и дарител №1. Цяла зала с изключителни шедьоври на праисторическото, тракийското, римското, византийското и средновековното изкуство има в Националния исторически музей, дарени от шампиона-меценат. Независимо от това шефката на НИМ доц. Бони Петрунова не намира време и повод нито веднъж да се обади или да почете Радев, откакто е начело на институцията. Това дълбоко огорчило мецената и близките му. Подобна е ситуацията и в Националната галерия, където неадектватаната началничка Яра Бубнова, вместо да даде възможност на колекционера да прави изложби в отредената му за това зала, се занимава с модерни инсталации – една от които е лично тя да облизва сладострастно розов винкел. Така в най-лошите години за изкуството ни Боян Радев продължава да е един от стожерите на колекционерството и един от онези, които събират и съхраняват истински красивото в българската живопис и скулптура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html