Начало КУЛТУРА Продават кутията за пури на Чърчил на търг

Продават кутията за пури на Чърчил на търг

Кутийка от розово дърво за съхраняване на пури, принадлежала на бившия британски премиер Уинстън Чърчил /1874-1965/, се предлага на търг от аукционната къща „Дюкс“ с първоначална оценка 13,8 хиляди долара, съобщава в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Наддаванията ще се проведат в град Дорчестър в графство Дорсет. Лотът е изработен в стил ар-деко и е с размери 12,7 на 38,1 сантиметра. Към него има и ножче за рязане на пури. В набора има и четири пури с надпис „За достопочтения Уинстън Чърчил“. Навремето кутията е била подарена на държавника от неговия камериер Норман Макгоуън.

От аукционната къща предполагат, че кутията за пури ще смени собственика си за много по-висока сума от оценъчната. Вестникът припомня, че преди няколко години недопушена пура на Чърчил в парижко летище намери купувач на търг в САЩ за над 12 хиляди долара.

Става въпрос за кубинска пура La Corona („Корона“), направена по поръчка. Угарката е с 10 см дължина.

Чърчил пали пурата на 11 май 1947 година в парижката аерогара „Льо Бурже“. Към лота е приложена снимка на премиера с La Corona в ръката от „Льо Бурже“. Снимката е с автограф.

Остатъкът е запазен от британският пилот Уилям Алън Тернър от екипажа на премиера.

Купувачът на знаменитото тютюнево изделие е колекционер от Палм Бийч, щата Флорида.

През 2019 г. пък друга пура, която останала недопушена от бившия британски премиер Уинстън Чърчъл в лондонския киносалон „Колизеум“ на 30 януари 1953 г., бе предложена за продажба за 6000 британски лири на търг  в графство Дарбишър.

По данни на тръжната къща, недопушената пура вдигнала от земята разпоредителката Вайълет Кинг, която помогнала на политика и съпругата му да заемат места в киносалона, за да гледат филма „Call Me Madam“.

Кинг помолила свой роднина, който притежавал фирма за производство на неонатални инкубатори, да й помогне да да съхрани реликвата във висококачествена пластмаса. Вайълет била толкова развълнувана, че написала писмо до резиденцията на премиера „Даунинг стрийт“ 10 с молба да й бъде разрешено да сподели впечатляващата история със свои приятели.

Няколко седмици по-късно получила отговор от личния секретар на Чърчил. В посланието се казва, че премиерът не възразява тя да разкаже на приятелите си, че намерената от нея пура принадлежи именно на него.

Именно посланието, недопушената пура и изрезка от вестник, в която се отбелязва, че когато видяла премиера, публиката станала на крака и аплодирала, бяха изтъргувани през 2019 г.