събота, 4 май 2024 г.

„Президентът на мигрантите“ Байдън създава бизнес за престъпността

Правителството на Мексико е обезпокоено, че политиките за убежище на новата администрация на САЩ стимулират нелегалната имиграция и създават бизнес за организирана престъпност, според официални представители, цитирани от Ройтерс.

Откакто президентът Джо Байдън спечели Белия дом, обещавайки да отмени твърдия подход на своя предшественик Доналд Тръмп, Мексико се готви за нов наплив от нелегални по границата му. Задържанията нараснаха, откакто Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. Мексико призова Вашингтон да помогне за спиране на потока, като предостави помощ за развитие на Централна Америка, откъдето идват повечето мигранти. „Те го виждат като президент на мигрантите и толкова много хора смятат, че ще стигнат до Съединените щати“, каза мексиканският държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор на 1 март.  „Трябва да работим заедно, за да регулираме потока, защото този бизнес не може да бъде решен от днес за утре“, добави той.

Неизвестни досега вътрешните оценки, базирани на свидетелства и събиране на разузнавателни данни сочат, че бандите трафиканти разнообразяват методите за контрабанда и спечелване на клиенти, тъй като наблюдават американските мерки, които ще „стимулират миграцията“. Задържанията по границата между САЩ и Мексико през февруари достигнаха нива, невиждани от средата на 2019 г. и бяха най-високите за този месец от 15 години, показват данни, съобщени от Ройтерс.

Мексикански служител, запознат с развитието на миграцията, който говори при условие за анонимност, заяви, че организираната престъпност е започнала да променя начина си на действие „от деня, когато Байдън е встъпил в длъжност“ и сега показва „безпрецедентни“ нива на изтънченост. Това включва информиране на клиентите за най-новите правила за имиграция, използване на технология за преодоляване на властите и прикриване на контрабандните операции като туристически пътувания, показват оценки. „Мигрантите се превърнаха в стока“, каза служителят, аргументирайки се, че сега те са толкова ценни за бандите, колкото и наркотиците.

Министерството на сигурността на Мексико, външното министерство и националният миграционен институт не отговориха на искания за коментар, както и Белият дом и Министерството на вътрешната сигурност. Както мексиканската, така и американската политика трябва да бъдат по-ясни, за да не се стимулира нелегалната имиграция.

За да се избегне разкриване, сега мигрантите често пътуват на малки групи вместо с каравани и все по-често следват по-опасни, по-малко утъпкани маршрути, каза мексиканският представител. Комуникирайки чрез Facebook, WhatsApp, Instagram и YouTube контрабандистите актуализират информацията за мигрантите на предстоящите контролно-пропускателни пунктове, на кои товарни влакове могат да скочат, къде да отседнат и как да се ориентират в имиграционните закони. За да се улесни преминаването им, контрабандистите съветват клиенти от Централна Америка да регистрират жалби пред властите, в които се казва, че са били жертви на изнудване или, за млади мъже, че са били изправени пред заплахи за смърт от улични банди. И както през предишните години, на мигрантите се казва да водят деца, за да улеснят кандидатстването за убежище.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html