събота, 4 май 2024 г.

За да бъде ВМРО в парламента, ставаме за смях

Георги Коритаров, специално за anteni.bg

Във време, когато бившият македонски премиер Любчо Георгиевски се опитва да се пребори за модерен прочит на историята и европейско право на идентичност, българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов даде поредния повод на Скопие да ни обвинява в териториални претенции и националшовинизъм.

За какво бе нужно на Каракачанов да отправя поздрав към българските жени на 8 март на фона на санстефанска – неосъществена и неосъществима – карта  на България? Президентът на РСМ Стево Пендаровски осъди символиката на поздрава като „кошмар“.  Пендаровски го определи и като откровено нарушаване на Договора за добросъседство, което подкопава доверието между двете страни и народи.

Тази честитка на ВМРО за 8 март разгневи Скопие. Снимка Интернет

Предизборният период, в който се намира България, едва ли е убедително обяснение за подобни патриотарски провокации. Със сигурност след отговора на Пендаровски ще последва контра-отговор на Каракачанов, а оттам взаимни упреци в неуважение. На този фон, колкото и красноречиво Любчо Георгиевски да търси български корени в македонската история, те ще бъдат потопявани в разочарование и неприязнени емоции заради агресивното натрапване откъм София – „българи сте, българи сте, корените ви са български, някой ден пак ще бъдете българи“.

Ето така бе проправен пътят към задънената улица, в която днес се намират отношенията между София и Скопие. Обвързването на европейския интеграционен процес с нерешени въпроси от историята ще блокира не само пътя на Скопие към ЕС, но и ще компрометира цялостната концепция за разширяване на Съюза към Западните Балкани. И някой, не абстрактно, а съвсем конкретно носи отговорност за това.

Философията, отразена в Договора за добросъседство от 2017 година, без преди това да е извършен задълбочен стратегически анализ на българските интереси и приоритети, е част от голямата ни външнополитическа катастрофа. Как им хрумна да подпишат договор, в който се договарят да се договорят?! И то се договарят две групи историци, чието академично и експертно познание едва ли припокрива историческото знание на двата народа.

Да не говорим, че един от членовете на българската част от комисията определи ръководството на държавата си като „нищожества“ и не само не си хвърли оставката, но и препотвърди оценка си.

А даваме ли си сметка каква катастрофа се задава покрай българските паспорти? Според официалната статистика около сто хиляди жители на РСМ имат и български паспорти. Техният символ  Любчо Георгиевски, въпреки българския си паспорт,  публично обяви, че при преброяването ще се запише като македонец. И много други също ще се запишат като македонци. Сигурно по-голямата част.

И тогава какъв е бил смисълът от раздаването на паспорти? Идея, също възникнала в средите на ВМРО.

За да бъде в парламента ВМРО, ще ставаме за смях. Смях. Смях.

 

Георги Коритаров е с над 30 години журналистическа практика. Работил е като репортер във вестниците „Демокрация“,„Демокрация 91“ и „Континент“. Бил е водещ в радио „Свободна Европа“, Би Ти Ви, Нова телевизия, радио „Нова Европа“, ТВ плюс. Сега е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html