събота, 4 май 2024 г.

Погват наш футболен бос за расизъм

Президентът на „Славия“ и член на Изпълнителния комитет на БФС Венцеслав Стефанов може да има сериозни неприятности. Няколко институции са сезирани и провеждат разследване за расизъм и дискриминация от негова страна, а това може да доведе до сериозни санкции. БФС, Комисията за защита от дискриминация в България, международната асоциация за борба с расизмa FARE и УЕФА са обърнали сериозно внимание на изказвания на Стефанов направени по време на пресконференция миналото лято. През юни 2020 година Стефанов дава пресконференция в пресклуб „България“, на която използва думи от сорта на „бежанци и тем подобни”, „ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка”, „черен пе**ст”, „негър, негри“ и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация.
„На 18 февруари 2021 г. в деловодството постъпи сигнал от мрежата FARE, чиято основна дейност е борба с дискриминационни процеси във футбола. В писмото, провокирано от анонимен външен сигнал, се цитира пресконференция на президента на ПФК Славия Венцеслав Стефанов от 25.06.2020 г. Ръководството на БФС взе навременни мерки и отговори на сигнала от FARE – организация, с която има утвърдени и ползотворни отношения през годините, в това число покрай кампанията #FootballPeople, както и покрай конкретни кампании на БФС като Football For All, свързани с борбата срещу расизма и дискриминацията във футбола“, се казва в отговор до dsport от изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов.
„Личната и професионалната ми позиция е категорична – осъждам подобни прояви, тъй като БФС, както и международните федерации, чийто член е Съюзът, водят активна битка срещу проявите на дискриминация и ксенофобия във футбола. Тук е моментът да подчертая, че след печално известния инцидент на 14.10.2019 г. по време на двубоя България – Англия, БФС се радва на огромна подкрепа от страна на международните си партньори и колеги, в това число и Английската футболна асоциация, а мерките, които предприехме, се приемат положително от ръководителите на европейския футбол“, казва още Михаил Касабов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html