Начало БЪЛГАРИЯ Владислав Горанов се появи на пресконференция на ГЕРБ, нарекоха го „финансов министър“

Владислав Горанов се появи на пресконференция на ГЕРБ, нарекоха го „финансов министър“

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов се завърна изненадващо в публичното пространство на пресконференция на партията и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), на която представи финансовите приоритети на управляващата партия преди парламентарните избори на 4 април. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Горанов в средата на миналата година, тъй като протестиращите срещу властта обвиниха ГЕРБ, че имат трима министри, близки до ДПС. Бившият финансов министър бе определен за един от тях, а след като напусна властта, създаде консултантска фирма. Той не попадна в листите на управляващата партия за предстоящите избори, за разлика от настоящия финансов министър Кирил Ананиев. Ананиев не присъстваше на пресконференцията на 8 март. Днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, който обяви, че сутринта е имал и среща с премиера Бойко Борисов по обсъжданите теми, нарече Горанов „финансовия министър“, предаде „Дневник“. Горанов беше в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева, транспортния министър Росен Желязков и на икономиката – Лъчезар Борисов. От ГЕРБ обявиха, че няма да има промени в данъчното облагане, предвижда се въвеждане на еврото от 2024 г., минимална работна заплата 500 евро в края на мандата (2025 г.) и средна на стойност 1000 евро, или 2000 лв.

„За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и, особено в периода на икономическите последствия от пандемията, не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъци“, каза Горанов.

„Иначе това, което виждаме в следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Не успя да хване много публичност, но миналото лято, освен протестите, имаше една изключително голяма евроинтеграционна победа за българско общество – присъединяването към ERM като последното условие към присъединяване към еврозоната. Затова голяма част от числата, които ще видите в нашата програма, са посочени в общата европейска валута“, добави той.